uge 14 I skole hjemmefra

af Adam Heidemann Iskov og Silje Sand Dalengaard

Elevers hverdag ændredes fuldstændig, da statsminister Mette Frederiksen meddelte, at alle landets skoler og uddannelsesinstitutioner midlertidigt ville lukke pga. coronavirussen COVID-19. Nu har børn og unge modtaget hjemmeundervis-ning i tre uger. I interviewet herunder sætter tre elever ord på deres tanker om den nye måde at gå i skole på.

Hannah Wemmelund Helledi, 2. klasse på Bredagerskolen

Hvordan går du i skole hjemmefra?
Jeg får de opgaver, jeg skal lave på Min Uddannelse. Lærerne har også givet os et Google Meet-link, så klassen kan mødes. Vi synger også morgensang over Google Meet. Det er en lærer, som hedder Ove, der står for det. Nogle gange har han sin hund med. Det er ret sjovt! Jeg har mest lavet dansk og matematik, og så har jeg også fået nogle anderledes opgaver som fx at skulle beskrive mit værelse. Det er lidt forskelligt, hvor lang tid jeg bruger på lektier. De fleste dage er det ca. 0,5 time.

Kan du huske, da du fik at vide, at skolen ville lukke? Hvad tænkte du?
Ja. Min storesøster fortalte mig det. Først blev jeg glad, men også lidt forvirret. Jeg
tænkte hvorfor skal vi ikke i skole? Men da jeg fandt ud af hvorfor, var jeg ikke helt så glad længere.

Hvad synes du om at være hjemme og lave lektier i stedet for at være almindeligt i skole?
Jeg savner rigtig meget at være i skolen, selvom jeg ikke troede, jeg ville have det sådan. Det er meget anderledes at være hjemme, og jeg vil bare gerne se mine venner og have det hele til at være som det plejer. Men det gode ved at gå i skole hjemmefra er, at jeg har mere tid til at slappe af. Den anden dag slog jeg fx min egen rekord i at lave baglæns kolbøtter. Jeg lavede 148! I dag har jeg danset med tre af mine veninder over Google Meet. Det var sjovt, men også meget anderledes end at se dem i virkeligheden. Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at vi ikke bare kan se hinanden i skolen.

Hvad håber du, der kommer til at ske efter påske; at du kan gå almindeligt i skole
igen eller at “hjemmeskolen” fortsætter? Hvorfor?
Jeg håber, vi skal i skole igen. Jeg savner det.

Clara Heiner Häuser, 6. klasse på Mølholm Skole

Hvordan bliver du fjernundervist?
Hver dag mødes hele klassen på Google Meet, hvor lærerne kan give noget praktisk information, og ellers får vi bare lektier for, som vi selv skal lave derhjemme og nogle gange aflevere. Jeg tror, jeg laver lektier i ca. 3 timer om dagen.

Hvad synes du om fjernundervisningen? Og hvorfor?
Fjernundervisningen er anderledes, men også lidt sjov. Jeg synes, vi har mange lektier for, men det er okay, for der er jo ikke så meget andet at lave. Jeg er blevet positivt overrasket over de opgaver vi får, for de er anderledes end de plejer at være i skolen. Vi får lov til at være kreative på en anden måde. Fx arbejder vi i Bookcreator, ser film på engelsk og laver mad i tysk. Men jeg savner mine venner rigtig meget, selvom vi mødes over Google Meet. Det er ikke det samme som at være sammen i virkeligheden. Jeg føler mig langt væk fra mine venner, når der er fysisk afstand mellem os. Det føles helt tomt. Jeg er nået til et punkt, hvor jeg savner skolen rigtig meget, og det overrasker mig faktisk! Hvis jeg kunne møde mig selv en dag, hvor jeg virkelig ikke orkede at tage i skole, ville jeg sige til mig selv, at jeg skulle være taknemmelig for overhovedet at gå i skole. Jeg kom let til at tage det for givet i hverdagen - men det gør jeg ikke længere på samme måde!

Har du et godt råd til andre børn og unge til, hvordan vi bedst håndterer ændrin-gerne i undervisningen og i det hele taget kommer bedst igennem denne svære tid?
Gør dit bedste for at følge med i fjernundervisningen! Og så vil jeg klart råde til at
forsøge at holde kontakten med dine venner på alternative måder som fx de sociale medier eller andre steder, hvor man kan være sammen hver for sig. På den måde oplever jeg, at man kommer tættere på hinanden, selvom man er adskilte.

Sander Næs Gasbjerg, 8 klasse på Mølholm Skole

Laver alle dine lærere fjernundervisning?
Ja, alle mine lærere laver fjernundervisning. Og de er faktisk rigtig gode til at give os de korrekte oplysninger og informationer, så vi ved hvilke dokumenter, møder osv., vi skal gå ind på.

Hvad synes du om fjernundervisningen?
Jeg synes, at fjernundervisning er en speciel, men samtidig god måde at modtage
undervisning på. Det er anderledes, og jeg ser både fordele og ulemper ved det.
Jeg forstår bedre mine lektier, når jeg er sammen med mine venner i skolen. Og så
savner jeg skolen og savner måden, lærerne forklarer lektierne på. Der er mange forskelle på at arbejde derhjemme og i skolen, for når jeg laver lektier derhjemme, kan jeg læse dem stille roligt uden pres. Men det er også lidt forvirrende, fordi nogle opgaver er svære, og så har jeg brug for at kunne spørge lærerne om det.

Hvad kunne forbedres ved den virtuelle undervisning, du modtager?
Jeg tænker, at fjernundervisning udfordrer det med at være en samlet klasse. Det er
helt sikkert utroligt hårdt for den ensomme elev i klassen, når man nu ingen venner
har at snakke med mere. Fællesskab, sammenhold, venskaber mm. bliver ikke
vedligeholdt nu, når man ikke kan se hinanden længere. Det er selvfølgelig nogle punkter, der sværere at forbedre, men online møder over fx Skype, FaceTime, og Google Meet er utroligt gode måder både at give undervisning på og gode måder at holde sammen på som klasse.