Uge 17 Tro uden traditioner - interview med sognepræst Mia Schmidt- Mikkelsen

                                                                                                         af Silje Sand Dalengaard

Helt usædvanligt var alle landets kirker tomme i påsken, og tusindvis af konfirmander må væbne sig med tålmodighed, eftersom deres store dag må udskydes på grund af coronakrisen. Men troen og fællesskabet rækker ud over traditionerne og fysisk adskillelse, mener Mia Schmidt-Mikkelsen.

På denne tid af året plejer kirkeklokkerne at ringe højlydt. Påskegudstjenester og konfirmationer skulle have trukket folk til kirkebænkene landet over i disse uger. Men i år er alting anderledes. Coronakrisen har ændret på måden, vi er sammen på og har ligeledes betydet ændringer i kirkens traditioner.

Som sognepræst Mia Schmidt-Mikkelsen udtaler det, har man måttet tænke fuldstændig anderledes. I Sct. Lukas Kirke i Aarhus, hvor hun arbejder, er årets konfirmationer udskudt til efteråret, og de tradi-tionelle gudstjenester, som vi kender dem, er skiftet ud med en podcast.
“Der har været store ændringer i forhold til traditionerne, men det har også givet plads til noget nyt og moderne,” siger Mia Schmidt-Mikkelsen.

Selvom ændringerne, coronakrisen har ført med sig, har været udfordrende, synes Mia Schmidt-Mikkelsen, at det samtidig har været utroligt rørende at opleve, hvordan de har bragt os alle sammen i samme båd.
“Vi har denne her situation til fælles. Alle har en rolle at spille, et ansvar at påtage sig,” forklarer hun og fortsætter: “Selvom fællesskabet, som vi kender det, på mange måder er blevet afbrudt, virker det som om, at vi alligevel står sammen på en ny måde - og at det er den, som skal få os igennem.”

Gudstjenester på podcast og udskudte konfirmationer

Eftersom kirken har været lukket under påsken har landets kirkepersonale måttet være kreative og finde på nye og alternative måder at komme ud med kirkens budskaber og opretholde de kristne fællesskaber. Mange kirker har lavet online gudstje-nester eller påskepakker, som man har kunnet hente ved kirken. Men det har ikke været tilfældet i Sct. Lukas Kirke i Aarhus.

Mia Schmidt-Mikkelsen fortæller: “Jeg har ikke holdt online gudstjenester, fordi jeg ikke synes, at jeg kan stå ved at lukke kirken, men at give mig selv som VIP-person lov til at være der alligevel.
Derfor har jeg brugt tid på at lave en podcast i stedet.” Podcasten er således Mia Smidt-Mikkelsens
bud på en alternativ gudstjeneste. Hun har indtalt teksterne, som hører til den givne søndag samt en kort prædiken. Men udover at denne gudstjenesteform ikke foregår i kirken, adskiller den sig også en smule indholdsmæssigt i forhold til de normale gudstjenester.

“Der er nogle elementer, som ikke hører sig til i en podcast. Fx har jeg ikke indtalt fadervor. Det synes jeg ikke virker naturligt at gøre i nattøj,” siger Mia Schmidt-Mikkelsen med et smil på læben og et grin, hvorefter hun fortsætter: “Men til gengæld tror jeg, at podcastformatet især kan noget for dem, som måske ikke går i kirke normalt. Det kan virke stort og fremmed, hvorimod et kendt format som podcasts på en anden måde kan møde dem hvor de er - helt bogstaveligt talt.”
Det tyder på, at Mia Schmidt-Mikkelsen har fat i noget. I hvert fald har podcasten fået en rigtig god modtagelse, hvor mange har lyttet med.

“Jeg synes, at det har været udfordrende, men rigtig spændende at prøve at lave en gudstjenesteform, som ikke kommer i kirken, men hjemme hos folk,” udtaler hun. At producere podcasts er langt fra, hvad Mia Schmidt-Mikkelsens normale arbejdsopgaver indebærer. Faktisk er hun vant til kun at have konfirmander, som hun underviser til konfirmationsforberedelse, men heller ikke det har udsigter til at vende tilbage til det normale inden for en kort tidsramme. Konfirmandernes store dag er udskudt til efteråret, ligesom det er tilfældet mange andre steder i landet. Til den tid regner Mia Schmidt Mikkelsen med, at det kan afholdes, som det oprindeligt var planlagt.

Når troen skifter form

Mia Schmidt-Mikkelsen mener, at det er interessant at se, hvad der sker, når alting bliver vendt op og ned, og man bliver tvunget til at gøre ting på nye og anderledes måder.
“Jeg fik en henvendelse omkring, om påsken var aflyst. Og jeg blev faktisk i tvivl om, hvad jeg skulle svare. For påskens traditionelle handlinger er jo aflyst, men dens budskaber og følelse - hvis man altså kan tale om en påskefølelse - kan ikke aflyses,” forklarer Mia Schmidt-Mikkelsen.

Hun understreger, at hun bestemt tror, at selve den kristne tro kan række ud over de praktiske ændringer i forhold til traditionerne.
“Tro kan ikke aflyses, men den kan skifte form” siger hun.

De fysiske kirkebygninger kan altså i øjeblikket ikke være et religiøst tilflugtssted, så derfor er det selve troen og følelserne, der er forbundet med den, man må dyrke på en anden måde, end man normalvis gør i kirken.

“Tro og religiøsitet kommer i alle mulige afskygninger og er på den måde ikke nødvendigvis knyttet til et bestemt sted. Jeg tror eksempelvis heller ikke på, at det kun er i kirken, Gud er - han eller hun kan ligesåvel være derhjemme i stuen,” afslutter Mia Schmidt-Mikkelsen.