Uge 33 Det nye skoleår er i gang

af Silje Sand Dalengaard

Mandag den 12. august mødte Vejles folkeskoleelever ind til årets første skoledag efter seks ugers sommerferie. Du var sikkert en af dem.
De mindste trådte for allerførste gang ind i deres klasser, hvor de fremover skal vænne sig til en helt ny tilværelse som skoleelev. Alle vi andre startede i mandags på et nyt klassetrin.
Skoleåret er altså for alvor skudt i gang. Det betyder lektier, spidsede blyanter, madpakker og at du skal stå tidligt op om morgenen. Men det nye skoleår har også meget andet end hverdagens rutiner at byde på.
En af årets helt store ændringer er de kortere skoledage. Elever i indskolingen kan nemlig se frem til en skoleuge på 27 timer og 48 minutter. Det lyder måske ikke ligefrem som en kort uge, men til sammenligning har den førhen været 30 timer siden skolereformen blev indført i 2014.
Går du i 4. - 9. klasse skal du måske heller ikke være så lang tid i skole. Men kun måske. For fra dette skoleår er det nu blevet nemmere at afkorte skoleugen for de ældste elever med maks to timer. Hvis det skal ske, skal man fjerne noget af den understøttende undervisning - det er fx din lektiecafé eller faglig fordybelse - og i stedet have to lærere i en anden time.
Derudover vil der i løbet af skoleåret blive sat fokus på læsning landet rundt i 1. - 9. klasse, og politikerne skal diskutere, om De Nationale Test skal ændres. Aula skal også indføres.
For når du i dag skal tjekke dit skema eller skrive en besked til din lærer foregår det for de fleste på elevintra. Det samme gælder for dine lærer og forældre, der bruger personale- og forældreintra. Men i løbet af de kommende måneder vil de blive erstattet af den nye platform, Aula.
Det er bare et udpluk af ændringer, der kommer til at ske i løbet af det nye skoleår. Og for dig skal der sikkert også ske en masse nye, spændende ting. F.eks hvis du skal prøve at få karakterer for første gang, har skiftet skole eller kommer til at lave noget mega fedt i skolen eller i din fritid.
Jeg ønsker jer alle et fantastisk skoleår!