Uge 38 En klimavenlig bus på gåben

af Silje Sand Dalengaard

Kan en bus være CO₂neutral og give passagererne motion? Det kan den, hvis du spørger Petersmindeskolen. I starten af september indførte de nemlig deres såkaldte Gåbus.

Hver morgen går tre gåbuschauffører fra 6. klasse en rute i nærområdet omkring Petersmindeskolen. Undervejs ved de forskellige stoppesteder står elever fra indskolingen på “bussen” og bliver fulgt sikkert til skole.
Gåbussen har været med til at give både store og små børn en sund og aktiv start på dagen, mindsket trafikken omkring skolen og CO₂udslippet derfra, givet forældrene bedre tid om morgenen og øget elevernes bevidsthed, hvordan man færdes i trafikken. Men derudover mener Ane Gam, der er gåbuschauffør, også, at ordningen bragt noget andet og muligvis endnu vigtigere med sig.
Hun fortæller: “Jeg har lært nogle af de små børn at kende, og det synes jeg er rigtig fedt. Det er hyggeligt at gå og snakke med dem.”

Vejles første Gåbus

Petersmindeskolens bevægelsesvejledere Rasmus Larsen og Malene Lau fik idéen til Gåbus på et kursus med Dansk Skoleidræt, og de er meget glade for den modtagelse konceptet, har fået på skolen.
“Vi har fået mange positive henvendelser fra forældrene og både gåbuschaufførerne og passagerne har taget flot imod det,” siger Rasmus Larsen.
Gåbussen har allerede to ruter, ca. 25 tilmeldte passagerer og 30 chauffører. Heriblandt er Ane Gam, der til daglig går i 6. klasse på Petersmindeskolen. Da hun og hendes to med-chauffører skulle gå ruten den første gang den 3. september, var hun spændt.
“Der var to lærere og en journalist fra Vejle Amts Folkeblad, som gik med, og da vi kom til skolen, stod der en masse elever og ventede på os. Vi klippede et rødt bånd over, og det var ret sjovt, for det tog nogle forsøg, før det lykkedes,” forklarer hun.
Gåbus er udviklet af Dansk Skoleidræt og Trygfonden i 2012, og siden da har ca. 75 skoler taget ordningen til sig, men Petersmindeskolen er den første i Vejle Kommune.
Gåbuschaufførerne er valgt for et år og går ca. en rute om ugen hver. Passagererne kan bestille en gratis billet via Gåbus’ app, hvor forældrene også får besked, når deres børn er nået sikkert frem til skolen.

Kommet for at blive!

“Vores ambitioner er, at Gåbussen skal eksistere i mange år og give børnene nogle gode og sunde vaner, som de kan tage med sig resten af livet,” udtaler Rasmus Larsen.
Ane Gam er enig, og hun kan tilmed anbefale andre skoler at indføre konceptet.
Hun fortæller: “Gåbussen er virkelig hyggelig, og det er rart at få sig rørt, inden man skal sidde ned i løbet af skoledagen. Derfor tror jeg, mange skoler kunne få glæde af en Gåbus.”