Uge 41 NYZE er nice

                                                                           af Silje Sand Dalengaard

Både musikken og humøret var højt, da Domus ved Sønderåen i Vejle slog dørene op for NYZE Ungfest fredag den 4. oktober. En masse spændte og glade unge glædede sig til aftenens højdepunkt: nemlig rapperen Jimilians optræden!
En gennemtrængende bas, spotlight i alle farver samt højtråbende og -syngende festlige unge fyldte lokalet på Domus, hvor Ungdomsskolen holder til, ved den seneste NYZE Ungfest.
Konceptet er alkoholfrie fester for unge i alderen 13 til 17 år, hvor dans, sang, musik og sjove konkurrencer er omdrejningspunkterne.
Omkring 35 ansatte og SSP er altid til stede ved festerne for at sikre en fed, men samtidig tryg fest for deltagerne. En af dem er Cilie Tiedemann, som er medarrangør af NYZE Ungfest og til daglig er under uddannelse til folkeskolelærer.
Hun udtalte: “Vi bestræber os på at skabe et rum, hvor unge kan være sig selv, opleve hvad det vil sige at gå til en alkoholfri fest samt skabe nye venskaber.”
Ved festen den 4. oktober lader det til, det lykkedes.
“Festen har klart levet op til mine forventninger. Det var især fedt, da Jimilian sang, for der var en et virkelig fedt sammenhold og god energi!” fortalte Alberte Dyhrberg Bohn, som var til festen med tre af sine veninder fra hendes klasse. Til daglig går de alle på Sct. Norbert Skole i Vejle.

Partytime!

Allerede før festen begyndte, stod mange af de unge udenfor i mørket og ventede.
Oktoberkulden havde meldt sig, men det ødelagde bestemt ikke den gode stemning. De glædede sig til en fed aften i venners selskab under temaet White Sensation.
Klokken 19.00 blev der åbnet, og for de første 100 kvitterede ventetiden med gratis alkoholfrie velkomstdrinks og sjove accessories. Kort efter kom en DJ på scenen, som for alvor skød festen i gang med en række populære hits. Mens nogle dansede, sad andre og snakkede ved borde rundt omkring, mange af dem med slik og sodavand fra kiosken.
I et mindre rum ved siden af var der en rodeotyr, hvor de unge en efter en forsøgte at holde sig siddende og tilslut blev slynget af. “Jeg hørte om festen gennem min veninde, som sagde, at det skulle være meget sjovt. Så blev vi piger hurtigt enige om at tage afsted for at styrke vores sammenhold og måske også møde nogle nye mennesker” sagde Alberte Dyhrberg Bohn blandt hendes tre veninder, der nikkende gav hende ret.
Med jævne mellemrum blev DJ’en afløst af konkurrencer, som arrangørerne stod for. De unge dystede bl.a. i snørebåndsspisning og armbøjninger. Herefter spillede DJ’en igen op, men hvis de unge ikke kunne få nok af at konkurrere, var der mulighed for at spille bordfodbold og waterpong, hvilket også gav anledning til at snakke med nye mennesker.

Højdepunktet

Klokken 21.15 skete det mange havde ventet på. Jimilian optrådte på scenen, og det samlede stort set alle de unge, der tydeligvis var vilde med ham.
Jimilian Ismaili stammer oprindeligt fra Albanien, og kom til Danmark med sin familie i 2000. Vi så ham første gang, da han deltog i MGP i 2006 med sangen "Penge,” og siden da har han opnået stor succes. Det var ingen tvivl om, at Jimilian også ved NYZE Ungfest toppede aftenen. Hans glade og energifyldte, men samtidig tilstedeværende opførsel på scenen, gjorde stemningen super god blandt publikum. Især da numrene “Damer på lager” og “Sommer Sindssyg” blev spillet, hoppede, sang og klappede de unge.
Efterfølgende kunne de unge få taget et billede med Jimilian ved My Selfie stationen, som var flittigt brugt hele aftenen. Billederne blev senere lagt op på NYZE  - Ungfest Vejles facebookside.

Nyfortolket gammel tradition

Konceptet NYZE Ungfest har rødder langt tilbage i tiden - nemlig fra dengang, man gik til Halbal. En større offentlig fest med musik og dans. Det er blevet afholdt (og bliver stadig afholdt) mange steder i hele landet, men med tiden er festerne blevet moderniseret. På Ungdomsskolen i Vejle har det udviklet sig til NYZE-festerne, som har opnået succes, selvom det stadig er en udfordring at tiltrække de unge. Derfor håber Vejle Ungdomsskole, som står for festerne, på endnu mere opbakning og interesse for NYZE Ungfest fremover.
Cilie Tiedemann har været med til at arrangere festerne det sidste år.
“Jeg håber, vi kan være med til at ændre folks opfattelse af, hvad det vil sige at gå til fest. Det ville være enormt synd og skadende, hvis unge i dag kun satte ordet fest i forbindelse med alkohol og diskoteker,” mener Cilie Tiedemann.

En fed fest - og langt fra den sidste

Både Alberte Dyhrberg Bohn og hendes veninder var meget begejstrede for aftenen. "Det bedste, synes jeg, var da vi dansede. Det er en fed måde at være sammen på,” udtalte hun. Alberte Dyhrberg Bohn har været til festen to gange før, og det er bestemt ikke sidste gang, hun møder op. “Jeg vil gerne komme igen. Det har været en super sjovt aften!”
Hun tilføjer, at hun også gerne vil anbefale andre unge at komme.
“Det er en god måde at lære at gå til fest på, og det tror jeg, mange unge vil kunne få meget ud af,” forklarede Alberte Dyhrberg Bohn.
Cilie Tiedemann vil også gerne opfordre unge til at tage til NYZE Ungfest. Hun sagde: “Jeg synes, at NYZE er en vigtigt del af det at være ung og en del af det dannelsestog, som alle unge kommer til at hoppe på, på et eller andet tidspunkt gennem deres opvækst.”

Hvis du synes NYZE Ungfest lyder fedt, kan du følge med på deres instagram-(“nyze_vejle”) eller facebookside (“NYZE - Ungfest Vejle”), hvor de løbende fortæller om de kommende fester, deler billeder mm..

Køb billetter til festerne ved indgangen eller på www.ungvejle.dk, hvor du også kan finde flere informationer!