Op­tag­else i stam­men

Et læringstilbud fra Jernaldermiljøet i Vingsted

Optag i stammen

NB! Forhåndstilmelding for skoleåret 2019-2020 er slut. Forhåndstilmelding til skoleåret 2020-2021 starter i januar 2020.

Rollespil med fokus på oldtidens tro og skikke.

Elevgruppe: (6.) - 7. - 8. klassetrin – evt. konfirmationsforberedelse.

Nøgleord: ceremonier, roller i landsbyen (samfundet), kønsroller, fra barn til voksen, overgangsritualer.

Tidsramme: 1-dags ophold 6-7 timer.

Indhold og forløb:
Landsbyens unge skal optages i stammen. Det skal de øve sig på og gøre sig fortjent til. Derfor skal de gennemgå en række prøver, der beviser, at de er klar til påtage sig ansvaret som voksen.
Optagelsen foregår gennem forskellige prøver og afsluttes med et ritual og en ceremoni for at markere overgangen fra barn til ung/voksen.
Gennem dette forløb får eleverne mulighed for at indleve sig i en anden tidsperiodes kultur og samfund. Forløbet bygger på, at alle samfund til forskellige tider har markeret overgangen fra barn til ung/voksen med prøver, ritualer og ceremonier.
Forløbet kan dermed tænkes tværfagligt i forhold til andre kulturer og deres skikke samt relationer mellem fortid og nutid.

Eleverne kan oplæres i

Drenge: Våben og bueskydning, Ildslagning, Landbrug, Husarbejde og madlavning

Piger: Husarbejde og madlavning, Indsamling af planter, Arbejde med uld (karte og spinde), Landbrug

Piger og drenge arbejder med forskellige opgaver i husarbejdet og landbruget.

Økonomi: Ophold i jernaldermiljøet koster pr elev: 70 kr. pr. dag uden overnatning og 80 kr. pr. dag med overnatning. Derudover kommer udgifter til madvarer, som skolerne selv medbringer.

Fag og fælles mål i relation til undervisningsforløbet: Historie, Håndværk og design, Madkundskab, Nat/teknologi.

Kontaktinfo: Underviser og formidler Jan Birkkjær Lauritsen  mobil 5173 1295 mail jabla@vejle.dk